24 Haziran 2010 Perşembe

Köy Fırını Yapıyoruz

Bugün hava yağacak gibi, hatta zaman zaman atıştırıyor. Devam edip etmemekte tereddüt ediyoruz. Hedefimiz kubbeyi kapatmak. Devam etme kararı veriyoruz. Dün üç sıra tuğla döşemiştik. Harç tamamen olmasa da epey kurumuş, sertlik kazanmış.

Fırın ağzı için ölçüsüne göre demirciye lama demirden yaptırdığımız iki kavisli demiri fırın ağzına yerleştirip üzerine 10cm genişliğinde bir mukavva koyuyoruz. Mukavva ıslak harcın demirlerin arasından aşağıya düşmemesini sağlayacak. Böylece kavisli fırın ağzının tuğlalarını da döşeyip fırın duvarlarındaki tuğla sırası ile birleştirdik. Birleşim noktalarında ölçü ve şekle göre bir kaç özel tuğla kesmek gerekti. Kavisli demirin üzerine tuğlaları yerleştirirken tuğlalar arasında kalan açılı boşluklardan birkaçına özel olarak kestiğimiz tuğla parçasını kilit taşı gibi sımsıkı yerleştirdik.

Bu aşamadan sonra her sıranın eğimi biraz daha artacak, altında dayanabileceği bir şey olmayacak. Bizim köpükten portakal dilimleri güvenli görünmesine rağmen riske girmeyip aralarına nemli kum doldurduk. Kubbenin içten alacağı şekle göre sıkıştırarak yuvarlattık.




Böylece kubbenin tepesini oluşturacak sıraları çökme tehlikesi olmadan güvenle döşeyebileceğiz.


Sıraları döşemeye devam ettik. Eğim iyice arttığı için fırının dış tarafına bakan yüzeyde daha çok açılı boşluklar kalmaya başladı. Bu boşlukları sadece harç ile doldurmakla yetinmeyip özel kestiğimiz dar üçgen biçimindeki tuğlaları bu boşluklara yerleştirip lastik çekiçle hafifçe vurarak sıkıştırdık. Bu şekilde kubbeyi tamamladık. Kilit taşı vazifesi gören, bir kısmını tamamen yerine göre kestiğimiz bu taşlar için son bir kontrol yaptıktan sonra kubbeyi harçla sıvadık.

Fırın yapımını şimdilik bırakıyoruz. En zor bölüm bitti. Bir hafta kurumaya bırakacağız. Haftaya önce kubbenin içindeki kumu boşaltacağız, sonra fırın ağzında çalışacağız. Buraya fırının bacasını, barbeküyü ve dış ağzı inşa edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder